вівторок, 2 червня 2015 р.
Паренхіматозний панкреатит - діагностика і лікування
Зміст: Етіологія і патогенез захворювання Симптоматика Діагностика Лікування Тривалий гострий панкреатит досить часто переходить у хронічний, що протікає на тлі жовчнокам'яної хвороби, хронічного алкоголізму або безсистемного нерегулярного харчування, вживання гострої, жирної, солоної їжі. Паренхіматозний панкреатит часто поєднується з дефіцитом білків і вітамінів в їжі, пенетрацией виразки шлунка, атеросклеротичним ураженням судин підшлункової залози, інфекційними захворюваннями паротит, черевним і висипним тифом, вірусним гепатитом, а також деякими гельмінтозами, хронічною інтоксикацією свинцем, фосфором, ртуттю, миш'яком. Етіологія і патогенез захворювання Запалення паренхіми підшлункової залози відбувається за рахунок виділення та активації панкреатичних ферментів - трипсину і ліпази, які здійснюють Аутоліз тканин залози, розростання сполучної тканини, рубцеве зморщування, що в подальшому призводить до склерозування органу та хронічного порушення кровообігу. Інфекційний панкреатит характеризується проникненням збудника з просвіту дванадцятипалої кишки, жовчних шляхів або крові. Факторами до розвитку хронічного паренхіматозного панкреатиту є: запальний стеноз, спазми, недостатність сфінктера Одді, пухлина фатерова соска. Запальний процес при даній патології буває дифузним або обмеженим з ураженням тільки головки залози або її хвоста. Паренхіматозний панкреатит підрозділяється на наступні морфологічні форми: отечную, склерозирующую і КАЛЬКУЛЬОЗНИМ. Симптоматика Основними клінічними ознаками панкреатиту є: біль в епігастрії або лівому підребер'ї, диспепсія: нудота, блювання, пронос, схуднення, розвиток цукрового діабету. При локалізації запалення в голівці підшлункової залози, біль виникає в епігастрії або в правому підребер'ї, при ураженні її тіла - в епігастрії ліворуч, хвоста - у лівому підребер'ї. Біль при цьому досить інтенсивна, іррадіює в спину, серце або має оперізуючий характер. Вона буває постійною або приступообразной, що з'являється через певний час, частіше після прийому жирної або гострої їжі. Патогномонічними ознаками даного захворювання є: Симптом Мейо-Робсона, виявляється хворобливістю в лівому реберно-хребетному куті. Симптом Кача шкірна гіперестезія, відповідна області іннервації восьмого грудного сегмента зліва. Гіпотрофія підшкірної жирової клітковини в проекції органу на передню черевну стінку. Диспепсія завжди присутній при хронічному паренхиматозном Біліарнозавісімий панкреатиті. Вона проявляється повною анорексією, відразою до жирної їжі, а іноді, навпаки, сильним голодом і спрагою. Останні два симптоми зазвичай виникають у хворих на цукровий діабет. Можливі напади підвищеного слиновиділення, відрижки, нудоти, блювоти, метеоризму і бурчання в животі. Стілець при запаленні нестабільний, а у важких випадках можливе чергування проносу і запору. Панкреатичний пронос проявляється нерідко виділенням великої кількості кашкоподібного смердючого калу з жирним блиском і виявленням за допомогою копрологіческого дослідження стеатореи, креаторів, кітарінореі. Дане захворювання має затяжний перебіг. Виділяють кілька основних форм хронічного паренхіматозного панкреатиту: больова, псевдоопухолевая, латентна. Ускладненнями патології є абсцеси, кальцифікати, кісти підшлункової залози, звуження панкреатичного протоку і дуоденальногососочка, цукровий діабет, механічна жовтяниця, рак залози. Діагностика Хронічний паренхіматозний панкреатит характеризується помірною гіпохромною анемією в загальному аналізі в крові. Загострення захворювання проявляється підвищенням ШОЕ, нейтрофільний лейкоцитоз, гіпопротеїнемією і диспротеинемией. Якщо на тлі панкреатиту розвивається цукровий діабет, то в крові виявляють гіперглікемію і глюкозурию, а у важких випадках - гипонатриемию. При набряку головки залози, здавленні проток, стенозі фатерова сосочка в крові підвищується вміст травних ферментів: амілази, трипсину, антитрипсину, ліпази, а в сечі - тільки амілази. При дослідженні дуоденального вмісту підвищується концентрація ферментів і загальний обсяг соку. У запущених випадках при розвитку виражених атрофічний-склеротичних процесів в залозі, ці показники знижуються, поступаючись місцем панкреатичної гіпосекреції. Рентгенодіагностика захворювання виявляє деформацію петлі дванадцятипалої кишки, збільшену головку підшлункової залози і вдавлення, обумовлені нею. Ехографіческое сканування дозволяє визначити інтенсивність тіні і розміри підшлункової залози. Диференціальну діагностику панкреатиту проводять з пухлиною підшлункової залози, калькульозний холецистит, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічним ентеритом і деякими іншими патологіями травної системи. Лікування Лікування хронічного паренхіматозного панкреатиту спрямовано, насамперед, на усунення больового синдрому. Всі терапевтичні заходи при загостренні захворювання проводять в умовах стаціонару кваліфікованими фахівцями. Для збереження нормального функціонування підшлункової залози і протоковой системи необхідна своєчасна діагностика ускладнень. При їх виявленні хворого направляють у спеціалізовану хірургічну гастроентерологічну клініку на консультацію і можливе оперативне лікування. Дієтотерапія Для попередження загострень захворювання та його подальшого прогресування необхідно дотримуватися дієти. У перші дні загострення хронічного панкреатиту повністю виключають прийом їжі. Організм забезпечують внутрішньовенним введенням поживних речовин глюкози, фізіологічного розчину. Для вгамування спраги дозволений прийом 1% -ного розчину питної соди. З четвертого дня дозволена несолона їжа з невеликою кількістю легкорозчинних простих вуглеводів, аскорбінової кислоти, вітамінів групи В. Їжу приймають невеликими порціями, до 8 разів на день. Корисними продуктами є фруктові соки, варення, цукор, мед, журавлинний морс, компоти та ягідні відвари. Приблизно через тиждень після зняття нападу загострення дозволений прийом їжі, що містить рослинний і молочний білок, невелика кількість вуглеводів і жирів. Їжу необхідно перетирати. З раціону повністю виключають продукти, що стимулюють секрецію підшлункової залози: м'ясні відвари, рибу, овочі, гриби, алкоголь, міцні каву і чай, копченості, консерви, прянощі, шоколад, здоба Щоб зменшити рефлекторну збудливість жовчного міхура та підшлункової залози, а також обмежити рухову функцію органів травлення в період загострення, з раціону слід виключити продукти, що містять багато рослинної клітковини і сполучної тканини. Достатня кількість білка в раціоні сприяє поліпшенню стану хворого, тому слід щодня вживати 140 г білків, переважно тваринного походження. Вуглеводи, навпаки, краще обмежити до 350-400 грамів на добу. Жири також скорочують до 80 грамів на добу. Лікування паренхиматозного панкреатиту необхідно поєднувати з вживанням щадить в механічному і хімічному відношенні їжі, приготованої на пару, подрібненої або протертою. Консервативна терапія Медикаментозне лікування захворювання спрямоване на пом'якшення больового синдрому, корекцію внутрисекреторной і зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози, купірування запального процесу в жовчних шляхах, боротьбу з алкогольною залежністю пацієнта. Стеаторея, схуднення і підвищене газоутворення - симптоми порушеної зовнішньосекреторної функції залози, що вимагають проведення замісної терапії. Для цього використовують сучасні препарати з підвищеним вмістом ліпази, які полегшують корекцію стеатореї і сприяють всмоктуванню жиророзчинних вітамінів. Це Мікрогранульована препарати в капсулах, захищені спеціальним покриттям і попереджуючі дезактивацію ліпази в кислому середовищі шлунка. Ферментні та антисекреторні препарати мають протибольовими ефектом. Вони підвищують вміст протеаз у просвіті кишечнику, знижують секрецію панкреатичних ферментів і зменшують тиск в протоковой системі і тканинах залози. При розвитку ускладнень хронічного панкреатиту показано оперативне лікування. Для цього існує дві великі групи прямих операцій на підшлунковій залозі: дренирующие головний панкреатичний протік і спрямовані на резекцію фіброзних тканин залози.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар