субота, 6 червня 2015 р.
Смородина: посадка і догляд, обрізка >> сорти >> корисні властивості >> хвороби і шкідники >> фото
Зморив? дина (лат. R bes) рід рослин з монотипного сімейства крижовніковий (Grossulariaceae). Серед садових чагарників найбільшого поширення набули червона (Ribes rubrum) і чорна (Ribes nigrum) смородина. У дикому вигляді обидва види чагарників зустрічаються в Сибіру і Північній Європі, мешкають вони в сирих лісах, по берегах водойм, у заболочених вільшняках. Всього виділяють близько 150 видів смородини, причому 50 з них поширені в Азії, Європі та Північній Америці. Своє російське ім'я рослина отримала, швидше за все, через сильний, терпкого запаху чорної смородини (однокорінне зі словами «смород», тобто видавати сморід, сильний запах). Смородина кущова рослина заввишки 1-2 метри. Молоді гілки мають світло-зелений, жовтуватий або сірий окрас, а старі коричневий. На гілках чорної смородини розташовані точкові запашні залізяки. Листя чагарнику чергові, трьох-п'ятилопатеве, у деяких видів (зокрема, у червоної і чорної смородини) з грубопільчатимі краями. На нижній стороні листя чорної смородини так само як і на гілках розташовані масляні залозки, що виділяють характерний запах. Ширина листя червоної смородини як правило не перевищує 5 см, в той час як у чорної смородини вона може досягати 12 см. Коренева система рослини представлена ??великою кількістю мочковатих, довгих, сильно розгалужених коренів. У грунті вони залягають на глибині 12-40 см (дуже рідко проникають на глибину 1 м), а в ширину розташовуються в межах радіусу крони чагарника. Цвітіння смородини припадає на травень-червень. На гілках куща смородини утворюються пензлика з дрібними, дзвінковим, зеленувато-білими або червонувато-бурими (залежно від виду) квітами. Плоди чорні або яскраво-червоні соковиті багатосім'яні ягоди. Ягода червоної смородини зазвичай становить в діаметрі 8-12мм і має кислий смак. Тому найчастіше її вирощують для приготування джемів і варення. Плоди чорної смородини відрізняються запашним запахом і солодким смаком. Діаметр ягоди зазвичай становить 1 см. Ці плоди часто споживають у свіжому вигляді, а так само використовують їх у приготуванні джемів, і лікарів. Ягоди смородини багаті каротином, органічними кислотами, клітковиною, пектинами, дубильними і фарбувальними речовинами, макро- і мікроелементами і вітамінами С, К, Е, РР, В, В2, А. Тому плоди рослини знайшли таке широке застосування не тільки в кулінарії, але і в медицині. Відвари і настої листя чорної смородини корисні при лікуванні гіпертонічної хвороби, атеросклерозу, захворювань нирок і сечового міхура. А сушені ягоди здатні виводити з організму радіоактивні елементи, свинець, ртуть і кобальт. Свіжі та заморожені ягоди використовуються як тонізуючий засіб, а так само як вітамінний комплекс при простудних захворюваннях. Сорти смородини чорної мають великі плоди, приємний смак ягід і стійкі до захворювань. Популярні ранні сорти «Селечінская-2», «Екзотика», «Дачниця»; середньопізні «Венера», «Вологда», «Русалка», «Катюша» та інші. Кущі червоної смородини, якщо порівнювати їх з чорною, витягнуті вгору і сильніше стиснуті. Розлучаються такі сорти червоної смородини, як «Голландська червона», «мясокрасного», «Щедра», «Первісток», «Червоний хрест» і т. Д.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар