субота, 6 червня 2015 р.

гіпертонічний криз симптоми і лікування

 Анатомія судин і будова серцево-судинної системи Серцево-судинна система разом із системою органів кровотворення служить для того, щоб забезпечити всі інші органи організму припливом крові, що містить кисень і поживні речовини з метою створення сприятливих умов для функціонального стану всіх інших органів і систем. Серцево-судинна система включає в себе: серце (завдяки ритмічним скороченням забезпечує безперервний потік крові всередині кровоносних судин); кровоносні судини (еластичні трубчасті утворення, по яких циркулює кров). Розрізняють такі види кровоносних судин: артерії (несуть кров від серця, за допомогою артерій кров насичена киснем надходить до органів і тканин); вени (несуть кров від органів і тканин до серця, виводять вуглекислий газ); капіляри (микроциркуляторное русло). По судинах з силою ритмічно скорочується серця рухається кров. Регуляція рівня артеріального тиску - це складний і багатокомпонентний процес. Система судин забезпечує адекватну подачу артеріальної крові до всіх органів і тканин незалежно від їх потреб. Артеріальний тиск обумовлюється: збільшенням серцевого викиду і підвищеним обсягом циркулюючої крові (наприклад, при вживанні великої кількості кухонної солі); підвищенням тонусу судин (наприклад, при психоемоційних стресах), яке характеризується викидом адреналіну і норадреналіну, які спазмують судини. Причини, що сприяють розширенню і звуження судин: Рецептори, що знаходяться на стінках судин і в м'язовій оболонці серця, реагують навіть на незначні зміни тканинного обміну. У разі якщо тканини забезпечуються поживними речовинами недостатньо, рецептори швидко передають інформацію в кору головного мозку. Далі з центральної нервової системи направляються відповідні імпульси, які викликають розширення судин, що забезпечує посилену роботу серця. М'язові волокна судин реагують на кількість надходить в посудину крові. Якщо її багато посудину розширюється, а оскільки стінки судин погано розтягуються, тиск крові на них збільшується. Звуження або розширення судин дуже сильно залежить від вступників в них мінеральних речовин - калію, магнію і кальцію. Наприклад, недостатність калію може стати причиною підвищення артеріального тиску. Так само як і утримання великої кількості кальцію в крові може стати причиною розширення стінок судин, а внаслідок, і підвищення тиску. Профілактика гіпертонічного кризу Профілактика гіпертонічної кризи полягає в наступному: виключення роботи, пов'язаної з нервовими перевантаженнями; загартовування і гімнастика; відмова від куріння і прийому алкогольних напоїв (викликають спазм судин); регулярний прийом лікарських препаратів, призначених лікарем; регулярний самостійний контроль артеріального тиску (реєстрація результатів у зошит); періодичні консультації (раз на півроку) у лікаря-кардіолога. Також хворому рекомендується завести зошит, в яку щодня будуть заноситися дані після вимірювання артеріального тиску, споживана їжа (допомагає контролювати дотримання дієти), а також використовувані препарати. Дана інформація багато в чому може допомогти лікарю спостерігати за динамікою захворювання, а також коригувати призначену лікарську терапію, у разі її недостатньої ефективності. Дієта Велике значення у профілактиці гіпертонічної кризи має дотримання дієти. У більшості випадків при серцево-судинних захворюваннях показана дієта №10. Дана дієта характеризується виключенням з раціону їжі, яка провокує підвищення тонусу судин, а також дратує нервову систему. Загальна енергетична цінність споживаних продуктів на добу повинна становити від 2600 до 2800 ккал. Протягом дня рекомендується розподіляти їжу на п'ять - шість прийомів, останній з яких повинен бути за два - три години до сну. Приготування їжі повинно здійснюватися за допомогою варіння або гасіння, також їжу можна готувати на пару. Під час дієти слід дотримуватися наступних рекомендацій: виключити смажену і гостру їжу; припинити вживання міцної кави, чаю, а також алкогольних напоїв (все це дратує нервову систему, що призводить до підвищення артеріального тиску); обмежити вживання кухонної солі до трьох - п'яти грам в день (містить натрій, затримує рідину в організмі, що сприяє підвищенню артеріального тиску); у разі наявності ожиріння слід знизити вживання калорійної їжі; обмежити споживання води до одного літра в день; виключити жирні сорти м'яса (свинина, баранина), риби, а також копченості; обмежити споживання яєць до одного - двох на день; виключити шоколад, тістечка, свіжий хліб, а також здобну випічку. Також під час дієти рекомендується включити в раціон: мікроелементи калій, магній і кальцій, так як калій впливає на виділення натрію і води з організму, а магній має судинорозширювальну дію; вітаміни А, С, Е, Р і групи В сприяють відновленню цілісності внутрішньої стінки судин (ендотелій), відновлюють еластичність, а також зміцнюють судини. Спровокувати гіпертонічний криз можуть такі чинники: хронічні і гострі психоемоційні стреси; гіподинамія (сидячий спосіб життя); недотримання запропонованої дієти (підвищене споживання кухонної солі, кави, солодощів); ендокринні захворювання (наприклад, цукровий діабет, гіпертиреоз); куріння і вживання алкоголю; ожиріння; відмова від прийому лікарських препаратів, що знижують артеріальний тиск.

Немає коментарів:

Дописати коментар