вівторок, 2 червня 2015 р.
Хвороби томатів та їх лікування
Фітофтороз, або бура гниль плодів Фітофтороз - це напевно найпоширеніша і шкідлива хвороба томатів. Найбільш поширене захворювання головним чином в районах, де недалеко знаходяться посадки картоплі, тому як збудник цієї хвороби той же грибок. Фітофтороз томатів вражає стебла, листя і плоди. На листі рослин з'являються буруваті великі плями, розташовані переважно на краях листової пластинки. На нижній стороні листа утворюється паутіністий білий наліт з суперечка збудника. Хворі листя скоро засихають, а на їх черешках і стеблах утворюються бурі плями без нальоту, але витягнуті в довжину. На плодах томатів хвороба видна у вигляді гнилі, яка розвивається навіть під час вегетації, і під час зберігання плодів. Тканина плода стає бурою всередині і на поверхні, залишаючись твердою. Споровий наліт на плодах з'являється тільки при тривалому зволоженні, від дощів і туманів, запотівання плодів. Плоди томатів на дозаривание завжди закладають без прояву ознак фітофторозу. Проявляється вона лише через кілька днів. Це можна пояснити тим, що під час зберігання плодів в теплому приміщенні стають більш сприятливими умови для швидкого розвитку гнилі, і вона швидко прогресує. Також можливо, що плоди заражаються після збирання, якщо їх надовго залишають в теплому приміщенні навалом в купах або ящиках, де вони можуть отпотевать. Капели вологи утворюються на поверхні плодів і забезпечують зростання спор збудника, які потрапили на томати ще в полі, і впровадили інфекцію в плід. Заходи боротьби з цією хворобою томатів полягає в просторової ізоляції розташування посадок картоплі та помідорів, а так само застосування посилених доз калійного добрива. Калій підвищує стійкість томатів до фітофторозу. Обприскують рослини препаратом "Купроксат" або "Абіга-пік" з початку появи найперших ознак захворювання, далі повторюють ще д2-3 рази з інтервалом 8-10 днів. Допомагає і більш раннє зняття плодів з подальшим дозаривании, і занурення плодів у гарячу (+60 градусів) воду на 1 хвилину перед дозаривании. Чорна бактеріальна плямистість томатів Це захворювання томатів часто зустрічається на рослинах, що вирощуються в захищеному і відкритому грунті. З моменту появи сходів уражаються стебла і листя томатів. На листі спочатку з'являються зовсім ледве помітні, але з часом збільшуються до 2 мм чорні плями з жовтуватою облямівкою. На черешках листя і стеблах подовжені плями чорного кольору. Надалі уражаються і самі плоди. Спочатку покриваються водянистими опуклими темними точками, далі плями збільшуються до 5-7 мм і з'являються виразки. Рослини нерідко швидко гинуть якщо вражаються цією хворобою в молодому віці. Підвищена вологість повітря і висока температура сприяє виникненню і розвитку хвороби. Проникають бактерії в листя томатів через продихи, в плоди через дрібні механічні пошкодження. Шкідливі бактерії здатні збережуться в насінні та рослинних рештках на строк до 10-ти років. Для боротьби з цим захворюванням потрібно щороку суворо дотримуватися плодосмен, вчасно прибирати і спалювати рослинні залишки. Для вилучення насіння використовувати тільки явно здорові плоди. Під час сильного зараження томатів у теплицях необхідно проводити дезінфекцію грунту, іноді верхній шар потрібно повністю замінювати. Вершинна гниль плодів томатів Розрізняють 2 види поразки цим захворюванням. Вершинна гниль буває неінфекційного і бактеріального характеру. При інфекційному на вершині плода спочатку утворюється зелене водянисте пляму, що змінюються в подальшому на бурим сухим плямою навколо верхівки плоду. Уражені плоди швидко дозрівають. але відразу загнивають. Причиною поразки є висока температура повітря і нестача вологи в грунті або сильна кислотність грунту. При бактеріальному характер хвороби на плодах з'являються плями сірого кольору. Після появи плям плоди швидко стають м'якими, потім загнивають. Джерелом зараження є неякісне насіння або рослинні залишки. Для боротьби з даною хворобою томатів потрібно перед посівом протравливать насіння і дотримуватися агротехніку обробітку. Чорна ніжка розсади томатів Чорна ніжка - це мабуть сама неприємна хвороба розсади томатів та інших рослин. Розвитку захворювання сприяє холодна грунт і перезволоження. При ураженні цією хворобою розм'якшуються тканини стебла на місці зіткнення повітря і грунту. Стебло стає водянистим і рослина гине. Причиною захворювання може стати використання неякісної грунту або погано оброблені, які не пройшли дезінфекцію ящики під розсаду. Почитайте ще: Догляд за капустою на постійному місці
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар