субота, 6 червня 2015 р.

харчова алергія симптоми лікування

У всьому світі харчовою алергією страждають близько 8% дітей і 1-2% дорослих. Кількість випадків алергічних захворювань набагато вище в розвинутих країнах. Серед всіх алергічних захворювань харчова алергія становить 40-70% серед дітей та до 10% серед дорослих. Діти з бронхіальною астмою, атопічний дерматит частіше страждають харчовою алергією. У Росії від харчової алергії частіше страждають діти у віці від 5 до 12 років. Практично будь-який харчовий продукт може викликати алергію, особливо якщо він використовується часто і у великій кількості. Фактори ризику харчової алергії Один з основних факторів - генетична і спадкова схильність. Схильність контролюється певними генами, розташованими на хромосомах (4, 5, 6, 7, 13, 14). Важливо відзначити, що на роботу генів так само впливає і довкілля. Фактори навколишнього середовища: активне і пасивне куріння, соціально-економічне становище, дитячі інфекції, стиль життя. Інші фактори: порушення роботи імунітету, захворювання шлунково-кишкового тракту, зміна характеру харчування. Певний вплив на виникнення харчової алергії у дитини мають фактори ризику під час вагітності жінки і після пологів. Фактори ризику під час вагітності: захворювання матері під час вагітності, патологія вагітності, куріння матері (у тому числі і пасивне), нераціональне харчування (вживання продуктів містять велику кількість алергенів, тривале дотримання дієти з максимальним зниженням алергенів в продуктах). Так розвиток алергії у дітей до білків коров'ячого молока може бути пов'язано з надмірним вживанням матір'ю молока і молочних продуктів під час вагітності або в період годування груддю. Фактори ризику після народження: затяжні і ускладнені пологи, ранній переведення дітей на штучне або змішане вигодовування, раніше призначення молочних каш (з 2-3 місяців). Особливо великий ризик в період від 3-6 років і тому варто відмовитися від введення сумішей на основі сої або коров'ячого молока на користь гідролізованих сумішей, в тому випадку якщо грудне вигодовування неможливо. Вживання в харчуванні харчових барвників, консервантів, а так само таких продуктів як шоколад, цитрусові, спеції, копченості і т. П. В значній мірі підвищує ризик розвитку харчової алергії. Продукти, часто викликають харчову алергію У дітей раннього віку: білки коров'ячого молока, риби, яйця, злаків. У дітей старшого віку: цитрусові, шоколад, полуниця, спеції екзотичні фрукти. У дорослих: овочі та фрукти, горіхи, риба, морепродукти, спеції (коріандр, кмин, стручковий перець, кунжут, паприка, гірчиця). Алергія на білок коров'ячого молока Білки молока викликають алергічні реакції можна розділити на 2-е великі групи: 1) казеїн, що становить 80% від загальної маси білка і 2) сироваткові білки 20%. Казеїн пов'язаний з фосфатом кальцію, що додає молоку молочно-біле забарвлення. Білки, які найбільш часто викликають алергічні реакції: бета-лактоглобулін в 70% випадків, казеїн 60%, альфа-лактальбумин 50%, бичачий сироватковий альбумін 48%, лактоферин 35%. Більшість дітей мають алергію одночасно до кількох білкам. У 9% дітей мають алергію до білків молока, є алергія до білків яловичини. Однак половина з цих дітей не реагує на білки яловичини в тому випадку якщо м'ясо добре термічно оброблене. Більш висока температура обробки м'яса руйнує частину білків, у зв'язку з цим у частини дітей не виникає алергічної реакції. Молоко містить багато білків, які не руйнуються під дією високих температур, тому термічна обробка молока не дає можливість включення його в раціон харчування пацієнтам з чутливістю до білків коров'ячого молока. Розвиток алергічної реакції може бути викликано чутливістю до одного або декількох білків. Доведено що на білки коров'ячого молока можливий розвиток декількох типів алергічних реакцій (I, II і IV типу). Алергія на м'ясні продукти Головними алергічними агентами є білки: сироватковий альбумін і гаммаглобулин. Алергія на м'ясо зустрічається досить рідко, оскільки алергенний потенціал білків втрачається при термічній обробці продукту. Найбільш часто алергічні виникають до яловичини, курячому м'ясу, м'ясу качки, свинині. При нетривалому приготуванні м'яса алергію можуть викликати ферменти або залишки антибіотиків, якими лікували тварина. У цьому випадки можуть розвинутися важкі алергічні реакції. Ковбаси так само можуть викликати алергію. При цьому спосіб приготування має визначальне значення, так ковбаси, приготовані при високих температурах, рідше викликають алергію. Це пов'язано з тим що при високій температурі білки розпадаються і в такому вигляді набагато краще засвоюються організмом не викликаючи алергії. Однак при вживанні ковбас алергія частіше розвивається на додані в них домішки (молочний білок, горіхи, приправи та ін.), Консерванти, барвники. Алергія на яйця Яйце містить близько 20 різноманітних білків, однак лише 5 з них викликають алергічні реакції. Яєчний жовток менш алергенів, ніж білок. Алергія на білок курячого яйця займає перше місце серед харчових алергенів у багатьох розвинених країнах. У кожної другої дитини з харчовою алергією підвищена чутливість до курячим яйцям. Алергія на горіхи Алергічна реакція на горіхи відрізняється своїм важким перебігом, і здатна розвинутися навіть при попаданні в організм їх незначної кількості. Алергія на горіхи, як правило, зберігається протягом усього життя. Найчастіше алергія виникає на наступні види горіхів: арахіс, волоський горіх, кешью, пекан, фісташки, фундук. У деяких людей одночасно присутня алергія до декількох видів горіхів. Алергія на рибу Головне джерело алергічних реакцій в рибі це її білок. Крім того має значення маса білка, алергічні реакції у людини виникають при вживанні білка масою не менше 13 кіло дальтон. Такі білки зустрічаються, наприклад: в трісці, тунці, зубатці, лютіанусе та ін. Риба може стати причиною харчової, дихальної, контактної алергії, а так само викликати анафілактичні реакції. Із загальної популяції дітей і дорослих непереносимість риби зустрічається з частотою 1: 1000. Алергія на рибу виникає навіть при попаданні її незначної кількості в організм людини. Так алергія може розвинутися від їжі підсмаженої на маслі, на якому до цього готували рибу. Непереносимість до риби залишається практично у всіх на все життя. Більшість алергічних реакцій на рибу розвивається через 30 хвилин після її вживання в їжу. Найчастіше зустрічаються шкірні та дихальні прояви алергії. Свербіж і кропив'янка виникає в 70% випадків, напади задухи і задишка в 55%, ангіоневротичний набряк в 50%, рідше коліки, блювота, шок, втрата свідомості. Перехресні алергічні реакції Перехресні реакції виникають через схожість певних компонентів продуктів, які провокують алергію. Так в сезон цвітіння берези, вживання в їжу яблук, персиків, абрикосів, слив, суниці та інших фруктів сімейства розоцвітих супроводжується відчуттям свербежу на губах і небі. Це пояснюється тим, що алергічний компонент пилку берези схожий з алергічним компонентом яблук та інших розоцвітих. Інші перехресні реакції: Коров'яче молоко - козяче молоко; Коров'яче молоко - яловичина; Куряче яйце - м'ясо птахів; Пшеничне борошно - вівсяна, ячмінна, пшенична мука; Шерсть кішки, собаки - свинина, баранина, м'ясо кролика; і багато інших. Симптоми харчової алергії Симптоми і час прояви харчової алергії безпосередньо залежить від типу алергічної реакції. Так при алергічній реакції негайного типу алергія проявляється через кілька хвилин (частіше 20-30 хвилин) або ж через 3-4 години після прийому їжі. Виникають такі прояви: кропив'янка, анафілактичні реакції, риніт, дерматит, астма, судинний набряк. Реакції ж уповільненої типу проявляються через 10-24 години або ж через кілька днів після прийому препарату. Симптоми проявляються поступово: депресія, м'язові болі, запалення суглобів, головні болі, судинні спазми, порушення сечовидільної функції, енурез, бронхіти, поганий апетит, закрепи, розпливчастий зір та ін. При харчової алергії у дітей симптоми частіше виникають з боку шкіри та дихальної системи , рідше з боку шлунково-кишкового тракту. З боку шкіри: свербіж, висипання, почервоніння і сухість шкірних покривів. Найчастіше викликають наступні продукти: томати, цитрусові, молоко, шоколад, яйця. З боку дихальної системи: кашель, виділення з носа, чхання, утруднення дихання, задишка, закладеність носа. Найчастіше викликають наступні продукти: молоко, овочі, фрукти, пшениця, яйця. З боку травної системи: порушення стільця, блювота, біль у животі, першіння в зіві. Найчастіше викликають наступні продукти: молоко, риба, злаки, м'ясо, яйця. Вплив харчової алергії на різні органи Шлунково-кишкові прояви харчової алергії Ураження шлунково-кишкового тракту можливе на будь-якому його рівні і може протікати як в легенях, так і важких формах. У дітей алергічні реакції на рівні травного тракту протікають важче, ніж у дорослих. Це пояснюється не зрілістю функціональних механізмів регулюють діяльність травного тракту. Прояви харчової непереносимості у дітей раннього віку: відрижки, блювота, кишкова колька, здуття, порушення всмоктування поживних речовин, діарея, закрепи. У дітей старшої вікової групи симптоми носять більш стертий характер. Часто відзначають болі в животі, свербіж губ і неба, печіння язика, сухість у роті, припухлість і почервоніння слизової рота. Алергія на харчові продукти може спровокувати такі захворювання: Алергічний ентероколіт. Симптоми: зниження апетиту, різкі болі в животі, нудота, рідкий стілець зі склоподібної слизом. Найчастіша причина - алергени коров'ячого молока та сої. Симптоми розвиваються звичайно через 1-10 годин після вживання продукту. Зазвичай починається з блювоти, після чого слід діарея. Симптоми в середньому тривають в 2-3 дні після того як алерген був виведений з організму. Алергічний езофагіт (запалення стравоходу). Симптоми: повторюється блювота, порушення ковтання їжі, болі в животі, дратівливість. Алергічний гастроентерит. Симптоми: болі в животі, відчуття швидкого насичення, порушення стільця, нудота. У дітей старшого віку найбільш частими продуктами викликають алергічні реакції з ураженням травного тракту є: цитрусові, ківі, горіхи, яблука, томати. Шкірні прояви харчової алергії Серед проявів харчової алергії особливо у дітей, шкірні прояви займають провідну позицію. Алергія проявляється частіше у вигляді атопічного дерматиту, кропив'янки, рідше набряку Квінке. Атопічний дерматит - хронічне запальне захворювання шкіри, яке має повторюване перебіг. Характеризується шкірним свербінням і поразкою глибоких шарів шкіри. Тривала дія харчових алергенів призводить до запалення, яке супроводжується свербінням. Сверблячка провокує расчеси, що призводить до пошкодження шкіри. Дихальні прояви харчової алергії Прояви алергії може спостерігатися як боку верхніх, так і нижніх дихальних шляхів. Так прояви харчової алергії можуть маскуватися під риніт, бронхіт, трахеїт, синусит, аденоїдит. Симптоми як стійка закладеність носа, утруднене носове дихання характерні для алергічного риніту, що виникає при харчової алергії. Більше 70% дітей з діагнозом «часто хворіють діти», часто страждають захворюваннями верхніх дихальних шляхів мають харчову алергію. Точна діагностика і своєчасне лікування дозволяє значно знизити частоту і тяжкість захворювання «часто хворіючих дітей». Системні прояви харчової алергії Найважчим системним проявом харчової алергії є анафілаксія. Найбільш частою причиною стають арахіс, лісовий горіх. Так само можуть викликати анафілаксію: риба, ракоподібні, яєчний білок, білки коров'ячого молока. Симптоми анафілаксії зазвичай з'являються через кілька секунд або хвилин після вживання навіть малих кількостей продукту. У дітей це проявляється наступним чином: різко наростаюча блідість, дитина не реагує на подразники, розвивається спазм бронхів і набряк гортані, що проявляється захриплістю і свистячим диханням, дитина синіє. Можлива зупинка дихання, мимовільне сечовипускання, поява судом, зниження артеріального тиску. Нетипові ураження органів при харчової алергії Поразка суглобів. Алергічні артрити: частіше двобічне ураження колінних суглобів, без набряків і обмеження руху, помірні больові відчуття, які посилюються при навантаженні. Поразка нервової системи. Симптоми: головний біль, запаморочення, дратівливість, болі в нервах, безсоння. Поразка серцево-судинної системи. Харчова алергія один з факторів розвитку артеріальної гіпертензії. У дітей при харчової алергії часто спостерігається підвищення або зниження артеріального тиск. Підвищена пітливість. Алергічні васкуліти - ураження судинної стінки, проявляється мелкоточечной червоною висипкою на шкірі або шкірним синцями. Зазвичай виникає через 6-24 години після вживання продуктів, на яких є алергія. Носові кровотечі. Причинами кровотеч в більшості випадків є вживання курячого яйця і харчових барвників. Кровотечі частіше необільние, короткочасні. Поразка сечовидільної системи. Можуть виникнути такі симптоми: утруднене сечовипускання, нічне нетримання сечі (енурез), запалення сечового міхура, ураження нирок (поява крові і білка в сечі). Затяжні епізоди субфебрильної температури. Зниження кількості тромбоцитів Розвиток анемії Відхилення в психічному статусі. Симптоми: порушення сну, поведінки, дратівливість, поганий настрій, кошмарні сновидіння та ін. Лікування харчової алергії Лікування харчової алергії в першу чергу направлено на створення оптимальної дієти. Однак застосування медикаментозних засобів дозволяє в найкоротші терміни усунути всі симптоми алергії. Дієта при харчової алергії У лікуванні харчової алергії використовуються так звані виключають або елімінаційні дієти. Існує кілька варіантів дієти. Перший варіант - неспецифічна дієта. Призначається пацієнту з метою зниження харчової навантаження і рекомендується пацієнтам на початку обстеження і при відсутності можливості провести специфічне алергологічне дослідження. Дієта передбачає виключення з раціону харчування продуктів володіють високою здатністю викликати алергію і обмеження продуктів з середньою такою здатністю. До того ж необхідно виключити продукти містять консерванти, барвники та емульгатори. Продукти по мірі аллергизирующей активності: Ступінь активності Продукти Висока Риба, куряче м'ясо, яйце, коров'яче молоко, цитрусові, томати, какао, банани, харчові дріжджі, шоколад, полуниця, диня, горіхи, мед, селера спеції. Середня Рис, ячмінь, яблуко, огірок, виноград, пшениця, свинина, яловичина, конина, боби, горох, овес, морква, індичка, буряк, персики, ананаси, малина, абрикоси, чорна смородина, картопля, кукурудза, соя, пик, пшениця. Слабка Журавлина, брусниця, груша, слива, капуста, Патісон, кавун, кабачки, гречка, ріпа, кролик, баранина, чорнослив, груша, салат. Другий варіант дієти. У цієї дієти повністю виключаються продукти, пов'язані з розвитком харчової алергії. Тому складаються індивідуальні дієти в кожному конкретному випадку. Так при алергії до коров'ячого молока призначається безмолочна дієта. Безмолочна дієта передбачає повне виключення з раціону харчування коров'ячого молока та продукти, що містять білки молока: сир, масло, сухе молоко, згущене молоко, маргарин, вершки, сир, морозиво, йогурти та ін. Крім того необхідно уважно вивчати етикетки та інших продуктів харчування, які можуть містити білки молока. Варто пам'ятати, що при відмові від молочних продуктів знижується надходження в організм надходження кальцію. Тому слід вживати продукти містять кальцій. Альтернативними продуктами з таким же рівнем кальцію є: риба, бобові, деякі овочі. Дієта при алергії до злаків. Виключити: висівки, хліб, панірувальні сухарі, манна крупа, проростки пшениці, макарони, крекери, кекси, печиво, продукти містять пшеницю (кетчуп, шоколад, соєві соуси, морозиво, бульйонні кубики). Дієта при алергії на яйця. Виключаються з раціону: продукти, що містять яєчні білки (зефір, омлети, хлібобулочні вироби, сосиски, майонез, ковбаси, морозиво, йогурти). Так само слід звернути увагу на етикетки продуктів, на яких написані назви яєчних білків: лецитин, альбумін, овомуцін, вітеллін, глобулін, ліветін, лізоцим, овальбумин, овомукоід. Лікування тільки дієтою дозволяє досягти одужання в терміни від 1 тижня до 1 місяця. Якщо тривалість захворювання не перевищує 3 років, то у більшості пацієнтів повне зникнення симптомів відбувається за 5-7 днів. При тривалості хвороби більше 4 років, ремісія настає мінімум через 1 місяць. Чим раніше розпочато відповідна дієта, тим швидше досягається стабілізація алергічного процесу. Увага! в день. Мазі.

Немає коментарів:

Дописати коментар