пʼятниця, 5 червня 2015 р.
Мед манука найкорисніший мед
Природна ізоляція країни дозволяє зберегти в чистоті споконвічну рослинність, що забезпечує здорове тваринництво і особливо бджільництво. Тутешні бджоли мають міцний імунітет, їм не потрібно хімічна підгодовування засобами боротьби з бджолиними хворобами. Відповідно, бджоли не переносять хімію на обпилювані ними рослини, залишаючи фауну такий же, як і багато століть тому. Абсолютно виключається підгодівля бджіл сахарозою і сиропами для збільшення врожаю медової продукції, меду, маточного молочка. Турботу про дотримання правил взяла на себе держава, створивши діючу систему сертифікації всієї продукції бджільництва. На сьогодні мед, вироблений на території островів Нової Зеландії, є абсолютно натуральним органічним продуктом високої якості. Додавши унікальність новозеландських медоносів, можна стверджувати, що мед, що виробляється новозеландськими бджолами, неповторний. Мед здавна відомий як цінний харчовий продукт, що володіє приємним смаком і цілим букетом особливих властивостей, що роблять на людський організм сприятливий вплив. Мед розрізняють за типом медоносної рослини, з якого був зібраний нектар. Від цього залежать ті чи інші корисні властивості меду. Про них відомо і бджолярам, ??і простим любителям меду. Особливо цінується мед за його позитивний вплив на імунну систему людини. Саме тому професійні бджолярі намагаються не змішувати в сотах різні види нектару. Чи є серед усього різноманіття природного продукту той, який приносив би найбільшу користь? У чому особливість меду манука? Перші європейці, які прийшли на острови Нової Зеландії в період колонізації, звернули увагу на відмінне здоров'я індіанців маорі, що переселилися на ці землі в IX столітті. Вивчаючи народну медицину аборигенів, вчені відкрили унікальне місцеве рослина - манука або в біологічній класифікації - тонкосемяннік метловідний з сімейства миртових. Цей деревовидний чагарник висотою до 4-х вважається священною рослиною, що дає життя, що забезпечує міцне здоров'я й довголіття, що підтримує відмінний настрій. Листя і молоді гілки рослини покриті досить щільно срібним опушенням, висохла кора старих гілок відшаровується смужками. Квітки рослини великі, до 2-х сантиметрів у діаметрі, білі або блідо-рожеві, розташовані в пазухах листків або на кінцях гілочок. Час цвітіння - вся весна і літо південної півкулі (з вересня по лютий). Манука рослина не надто вимоглива до грунті і на островах виростає повсюдно, від низин до субальпійського пояса. Для нормального розвитку йому потрібна достатня кількість вологи і сонця, тому найчастіше зарості чагарнику зустрічаються на річкових берегах, відкритих схилах, окраїнах лісів. На мові індійців Маорі слово «манука» має сенс ентузіазму і підйому, бадьорого стану духу і позитивного настрою. Зберігалася легенда, згідно з якою Джемс Кук з товаришами готували з листя мануки чайний напій. Новозеландські папуги використовують листя й кору мануки для чищення пір'я: розгризають і розчиняють у своїй слині, змішують з секретом куприкової залози і наносять на оперення. Цей факт, що звернув на себе увагу вчених, дозволив визначити, що манука допомагає боротися з багатьма паразитами і бактеріями, серед яких - золотистий стафілокок, носіями якого, на думку вчених медиків, є більше 20% сучасного людства. Все це дає підставу вважати мед, одержуваний з нектару мануки, високоефективним природним цілющим засобом. Рівень концентрації і ступінь імунної активності визначають різні фактори: характер грунту і рівень вологості, погодні умови і рівень ультрафіолетового випромінювання, інтенсивність кольору і період збору нектару. Щоб забезпечити належний рівень якості свого продукту і вберегти від різного роду спекуляцій, бджолярі Нової Зеландії спільно з партнерами з Австралії, уклали договір про обов'язкову сертифікацію і ліцензування продукції бджільництва під маркою Мануков. Фактично це означає видачу дозволу на виробництво і продаж продукції тільки тим пасічникам, які здатні задовольняти наступним критеріям: містять здорових бджіл; не користуються прикормом; хабарів йде тільки в місцях з переважанням виростання кущів мануки; мед виробляється з нектару мануки без домішки різнотрав'я та інших медоносів. Останнє вважається важливим, оскільки деякі медоносні рослини здатні викликати непередбачені алергічні реакції. Особливі властивості меду манука У ході вивчень унікальних властивостей чагарнику мануки вченим вдалося виявити особливу речовину, що надає спрямоване руйнівний вплив на клітини стафілокока. Цей активний інгредієнт отримав назву метилгліоксалю (MGO). Проникаючи в уражену клітину, метилгліоксалю починає випускати перекис водню в концентрації недостатньою для пошкодження клітини, але достатньою для випаровування рідини з неї, таким чином, позбавляючи бактерії харчування і гублячи їх. Після цього баланс рідини відновлюється, клітина повертається до норми. Сила антибактеріального впливу меду вимірюється концентрацією MGO, в манука меді вона коливається на рівні 30-1000 мг / кг. Компанія Tranz Alpine Honey (TAH), що є основним розповсюджувачем меду Нової Зеландії, ввела свій показник оцінки меду Active Manuka formula (AMF). Цей показник не є лінійним, він в комплексі висловлює всі фактори, що забезпечують рівень цілющою і імунної активності меду манука. Чим вище значення цього показника, тим вище антибактеріальні, антигрибкові, протизапальні властивості меду. Показання до застосування меду манука Вживання меду манука при багатьох захворюваннях допомагає досягти якнайшвидшого одужання. Наведемо список захворювань, при яких мед манука дає позитивний ефект: Внутрішні захворювання: захворювання горла запального характеру; запалення ясен; хворобі шлунка і кишечника: виразкові, кислотна відрижка, печія, пронос і запор, глисти, сіндромраздраженного кишечника; артрит; загальна слабкість організму і болю нез'ясованої природи. Зовнішні захворювання: укуси комах; екзема і дерматит різної природи: висип, псоріаз, герпес; грибок нігтів; вугри і фурункули; інфекція стафілокока; рани різного походження: опіки, хронічні та хірургічні рани; шкірні виразки, пролежні. За спостереженнями професора Пітера Мола (університет Ваїкато, Нова Зеландія), який присвятив мікробіології більше 20 років, шлункова виразка зарубцьовується всього за 6 днів інтенсивного лікування медом манука. Особливості застосування Номінальна добова норма при щоденному вживанні становить 3 чайних ложки. Існують протипоказання до вживання меду: малий вік (дітям до року категорично не рекомендується вживання меду); цукровий діабет (необхідна консультація лікаря); індивідуальна непереносимість. Нагрівання меду істотно знижує його лікувальні властивості, мед манука не виняток і дуже боїться перегріву, тому при необхідності розчинити його, використовується трохи тепла вода. Загуснув з часом мед манука можна розм'якшити просто потримавши в долоні, якщо він використовується для зовнішнього застосування. В якості місцевого зовнішнього застосування рекомендується використовувати марлеві аплікації з меду. При лікуванні захворювань горла Пітер молу радить тримати в роті ложечку з медом до його повного розчинення слиною. Ложечку можна час від часу виймати, але не варто запивати, особливо гарячим чаєм. При порушеннях сну на ніч можна випити склянку теплою води з розчиненим у ній невеликою кількістю меду (близько половини чайної ложки). Мед манука - національне багатство Новій Зеландії Мед манука є невід'ємною складовою, що забезпечує здоров'я народу Нової Зеландії. Однак видобуток меду з мануки обмежена 120-ма тоннами на рік. Це дає бджолярам дохід не більше 8,5 млн $ США, а світовий експорт продукції Мануков обмежений. Передбачуване прийняття рішення про освоєння земель та передачі їх під пасовища вівчарства, призведе до істотного скорочення диких ареалів зростання мануки, і як наслідок скорочення виробництва меду. Очікується, що це вплине, в першу чергу, на обсяги експорту медової продукції в Європу холдингом Tranz Alpine Hone, провідним постачальником Нової Зеландіі.Мед Манука MGO400 + з Cyclo Power для шлунка і кишечника, відео на тему:
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар