пʼятниця, 5 червня 2015 р.

Підшлункова залоза: запах з рота і сухість, присмак, гіркота, кисло при панкреатиті

Заповнюючи історію хвороби пацієнта з діагнозом хронічний або гострий панкреатит, лікар, описуючи клінічну картину, часто відзначає такі поширені симптоми, як сухість, гіркота, неприємний запах з рота. Чому виникають ці ознаки при запалення підшлункової залози розберемося детальніше. Причини сухості і гіркоти у роті при панкреатиті Сухість у роті або ксеростомія, як правило, проявляється при зупинці або зменшенні вироблення кількості слини. Цей симптом може проявлятися як при патології слинних залоз, так і при інших серйозних органічних захворюваннях, до яких відноситься хронічний біліарний панкреатит. Запальний процес в підшлунковій залозі часто викликається холециститом або жовчнокам'яну хворобу (ЖКХ), коли жовч в результаті порушеного відтоку заноситься в орган, дратуючи її тканини. У цьому випадку до симптому сухості додається гіркоту і жовтий наліт на язиці. Найчастіше гіркоту і сухість, що відчуваються під ротової порожнини, стають першими вісниками захворювання жовчного міхура та його проток, а також супутнього їм хронічного панкреатиту. Запалення підшлункової залози супроводжується порушенням травлення через збій у зовнішньосекреторній функції органу і недостатності харчових ферментів. Хворі панкреатитом часто страждають діареєю, яка призводить до зневоднення організму і відчуття сухості та гіркоти в роті. При хронічному панкреатиті запалена і тому набрякла підшлункова залоза не продукує в кров достатню кількість гормону інсуліну, тому рівень глюкози в крові зростає, перевищуючи допустиму норму, що викликає спрагу і пересихання в порожнині рота. Запах з рота при запаленні підшлункової залози Несвіже дихання або симптом неприємного, стороннього, часто смердючого запаху з рота в медицині прийнято називати терміном галитоз. Причини цього явища бувають двох типів: фізіологічні (ранковий запах з ротової порожнини до чищення зубів або дихання після вживання часнику чи цибулі); паталогические галитоз, викликаний захворюванням внутрішніх органів. Цим синдром спостерігається у чверті населення планети. Ні жувальна гумка, ні освіжаючі спреї не здатні впоратися з цією проблемою, значно знижує рівень повноцінного життя пацієнта. При хронічному запаленні підшлункової залози у хворого в диханні може спостерігатися стійкий запах гіркоти або солодкуватий запах ацетону, який вказує на захворювання жовчного міхура або підвищену концентрацію глюкози в крові. Присмак у роті при панкреатиті Присмак у роті солодкуватого характеру з'являється, коли в організмі порушений вуглеводний баланс і паралельно гальмується вироблення інсуліну, переробного глюкозу. Недолік цього гормону передбачає скупчування цукру в лімфатичної рідини людини, тим самим проникаючи в ротову порожнину і таке можливо при панкреатиті. У підшлункової залози в цей період спостерігається підвищена уразливість і її ендокринна частина, що складається з панкреатичних острівців, запалюється. Присмак у роті може бути і кисло-солодким в цьому випадку в хворому органі порушено рух ферментів, що відповідають за розщеплення споживаної їжі. Порушення роботи підшлункової залози, а разом з нею і мікрофлори кишечника, викликає у хворого якийсь дискомфорт, а саме кисло в роті, печія, нудота, тяжкість в області живота. Коли кисле вміст шлунка потрапляє в травний тракт, відбувається видозміна підшлункової залози, і передвісником того є неправильний харчовий раціон людини. Шанси на повне одужання є у кожного, якщо при захворюванні на початковому етапі людина звернулася за допомогою до гастроентеролога. З метою профілактики необхідно підкоригувати своє меню, порадившись з дипломованим дієтологом.

Немає коментарів:

Дописати коментар