понеділок, 1 червня 2015 р.
Гиперацидний гастрит: передумови для розвитку і ознаки захворювання
Гіперацидний гастрит - хронічне запальне захворювання шлунка, пов'язане з підвищеною кислотністю шлункового соку. Це найбільш поширений варіант гастриту, який зустрічається як у дітей, так і у дорослих. Розглянемо більш докладно причини, симптоми і способи лікування даного захворювання. Етіологія Надлишкова вироблення соляної кислоти і, як наслідок, гіперацидний гастрит можуть бути викликані такими факторами: гелікобактерна інфекція; гіпертонус парасимпатичного відділу нервової системи; часті стреси; куріння; вживання алкоголю; неправильне харчування; харчова алергія; деякі хвороби печінки та підшлункової залози; ендокринні захворювання (цукровий діабет); хронічні інфекції і захворювання порожнини рота, носоглотки та ін. хелікобактер - найчастіша причина гиперацидного гастриту, але зазвичай вона діє в сукупності з іншими несприятливими факторами, наприклад, стресом або карієсом зубів. Детальніше про зв'язок захворювань порожнини рота з хворобами шлунка можна дізнатися з відеофільму в кінці статті. Клінічні прояви Головними ознаками гастриту з підвищеною кислотністю є болі в епігастральній зоні і печія. Біль частіше виникає відразу після їжі, носить ниючий характер. Печія - відчуття печіння в стравоході (за грудиною), яке виникає після погрішності в харчуванні, наприклад, в результаті вживання жирного блюда або газованих напоїв. До інших симптомів захворювання відносяться: наліт на язиці жовтуватого кольору; почуття дискомфорту в животі після їжі; метеоризм; знижений, а іноді підвищений апетит; головні болі; порушення сну; уражень серцевих скорочень; низький артеріальний тиск; нудота, нерідко блювота; кисла відрижка. При гіперацидному гастриті симптоми можуть не з'являтися досить тривалий час. Часто хворі приходять до лікаря вже при виражених змінах слизової оболонки. Важливо: якщо ви помітили у себе перелічені явища, зверніться до лікаря. Своєчасно розпочате лікування значно підвищує шанси на одужання і знижує ризик ускладнень. Діагностика Основний і найбільш точний метод діагностики гастриту з підвищеною кислотністю - Фіброезофагогастроскопія (ФЕГС), під час якої беруть шматочок слизової оболонки для гістологічного дослідження. Для визначення хелікобактерної інфекції проводять бактеріологічний аналіз вмісту шлунка. Останнім часом застосовуються і менш трудомісткі неінвазивні методи, наприклад, уреазний дихальний тест. Щоб визначити кислотність, виконують р Н-метрію. Лікування При гіперацидному гастриті лікування залежить від симптомів і наявності хелікобактерної інфекції. Якщо хворий є носієм хелікобактерії, то обов'язково призначають ерадикаційної терапію за допомогою антибіотиків. Антибактеріальні препарати вибирають з урахуванням чутливості мікроорганізмів. Патогенетична терапія полягає в зниженні кислотопродукції, що досягається за допомогою блокаторів гістамінових рецепторів II та інгібіторів протонної помпи. Ці засоби діють на молекулярному рівні. В якості симптоматичного лікування використовують антацидні засоби. До цієї групи належить багато препаратів з різними механізмами дії. Одні утворюють на слизовій шлунка тонку плівку, що захищає від кислого вмісту. Інші нейтралізують кислоту. Є антациди, які діють лише в шлунку і не всмоктуються. Деякі ліки спочатку потрапляють в кров і вже потім надають свій антикислотний ефект. Лікувальне харчування При гіперацидному гастриті лікарське лікування поєднують з правильним режимом харчування. Рекомендується їсти часто (до 6 разів на добу) і невеликими порціями. Їжа повинна бути теплою, протертою або напіврідкої. Виключаються продукти, які стимулюють секрецію шлункового соку або самі дратують слизову. До них відносяться: білокачанна капуста в будь-якому вигляді; спеції; соління й маринади; консерви; копченості; міцні бульйони на м'ясі, кістках, рибі; гриби; м'ясо і риба жирних сортів; здобна випічка, чорний і свіжий пшеничний хліб; кава і чай (міцні); шоколад, какао; бобові; алкоголь, газовані напої; свіжі фрукти (цитрусові, кислі яблука). Всі інші продукти слід піддавати достатньою тепловій обробці шляхом варіння і запікання. Також страви можна гасити і готувати на пару, але не можна смажити. Дотримання цих правил дозволить усунути або попередити загострення гиперацидного гастриту. Порада: якщо ви не впевнені у підборі дієти, можна звернутися до дієтолога, який складе індивідуальне меню, відповідне вашим потребам.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар